Få bort fläckar – En guide om fläckborttagning

en guide om fläckborttagning

Få bort urinfläckar och andra fläckar från kläder

Att kunna få bort urinfläckar och andra fläckar från kläder är en viktig sak att kunna om du vill att dina kläder fortfarande ska se fräscha och nya ut efter du använt dem några gånger. Detta på grund av att det spelar ingen roll hur försiktiga vi än är, olyckor händer, och oftare än vad vi skulle önska. För att få bort vilka fläckar som helst från kläder så kommer här fem regler som du bör följa.

Regel 1: Tiden är viktig, så ta när det är möjligt itu med fläcken innan den fastnar. Om du spiller något på dina kläder eller får fläckar på annat sätt så gäller ju fortare du försöker få bort den desto bättre. Detta kan innebära att du måste vidta några första hjälpen metoder om du inte är hemma, såsom dutta bort så mycket som möjligt av fläcken på plats och även hålla fläcken fuktig så att smutsen inte torkar fast.

Regel 2: Läs och följ tvättinstruktionerna som följer med kläderna. Det finns rent generellt massvis med sätt att ta hand om fläckar, inklusive de från urin, på kläder, så se till att du använder ett sätt som är säkert för det plagg som blivit fläckat. Till exempel så är det rekommenderat att använda aceton för att ta bort nagellacksfläckar, men aldrig någonsin på kläder sydda av acetattyg, då acetonet löser upp textilen. Det lättaste sättet att se till att metoden du använder för fläckborttagningen inte kommer att skada plagget är att följa instruktionerna på tvättrådslappen.

Regel 3: Ta reda på vad som fläckat plagget och behandla därefter

Fläckar kan oftast sorteras i 5 olika typer och dessa är:

  • Proteinfläckar – från djur eller människor, såsom blod och urin, dessa bör först läggas i blöt i ett tvättmedel som innehåller enzymer och kallt vatten, och sedan tvättas med ett blekmedel som är säkert för plagget.
  • Fettfläckar – dessa bör behandlas med en blandnig av diskmedel och vatten, och sedan tvättas på högsta möjliga gradtal som är säkert för plagget.
  • Tanninfläckar – från växter, dessa bör behandlas med en blandning av tvättmedel, vitvinsvinäger och kallt vatten, och sedan tvättas med ett blekmedel som är säkert för plagget.
  • Bläckfläckar – behandla dessa med ett lösningsmedel, såsom tvättalkohol, aceton eller fläckborttagningsmedel, lägg på med hjälp av en ögondroppsbehållare och tvätta sedan plagget normalt när fläcken är borta.
  • Oorganiska fläckar – såsom från rost eller andra mineraler, kan behandlas med något som är milt syrat, såsom vitvinsvinäger eller citronjuice, och sedan tvättas normalt.

Regel 4: Välj den mildaste metoden för att få bort fläcken först, och gå bara vidare till tuffare metoder om den mildare inte får bort fläcken. Som sagt innan, om man väljer fel metod till att ta bort fläcken man har, så kan det sluta med att du skadar plagget. Se därför till att du alltid väljer det mildare sättet för att få bort fläcken först, och se om det fungerar, och bara om det inte fungerar kan du försöka med en tuffare metod.

Regel 5: Lägg aldrig in ett fläckat plagg i torktumlaren då det gör att fläcken sätter sig i tyget. Utöver tid, som kan orsaka att en fläck sätter sig, så är det andra sättet hetta. Om du lägger in ett plagg som fortfarande är fläckat i torktumlaren så kommer fläcken att fastna mer, och göra det ännu svårare att få bort. Om fläcken inte försvann i tvätten helt och hållet, så försök med en ny behandling på en gång. Eller låt plagget lufttorka iallafall om du inte har tid att behandla det igen på en och samma gång.