10 smarta råd för hur du bäst organiserar skafferiet

lär dig att organisera skafferiet

De två viktigaste skälen att hålla sitt skafferi rent är pengar och stress. Det verkar som ju mer matvaror man samlar på sig, desto svårare kan det bli att hitta rätt ingredienser till middagen. Många matvaror försämras om de inte används under en längre tid, och en följd av detta är ett slöseri med pengar i matbutiken. Slutsatsen blir att ett välorganiserat skafferi är en viktig del i god hushållning och ett välstädat hem. Oavsett om du är en stjärnkock eller en förälder som snabbt måste fixa ihop en måltid – ett kök som är lättnavigerat gör bara jobbet lättare. Kontakta oss om du att vår städfirma i Norrköping kommer och hjälper dig med städningen hemma.

Nedan följer tio bra råd för hur du bättre kan organisera skafferiet:

  1. Ta ut alla matvaror från skåp och skafferi och kontrollera datummärkningar och sortera ut de som passerat sista förbrukningsdag produkter. Sortera varor som närmat sig bäst före-datum så att de lätt kan användas tidigare.
  2. Sortera in matvaror i kategorier, till exempel drycker, frukostvaror, frukt, grönsaker, varor för bakning, middagstillbehör som såser och kryddor, tilltugg, tillbehör och konserver och lättlagat som pasta och ris.
  3. Rengör skåp och skafferi med ogiftiga rengörings- och desinfektionsmedel, till exempel alkoholbaserade.
  4. Ställ tillbaka varorna efter de kategorier du skapat och använd olika hyllor för kategorierna om det går.
  5. Lämna utrymme för öppnade och oöppnade förpackningar med tilltugg.
  6. Du kan köpa ett antal vackra behållare för att underlätta indelningen av matvarorna, till exempel en behållare till drycker, en annan till pasta och så vidare. Denna metod underlättar också att hålla koll på mängderna varor du har innan du går och handlar.
  7. Märk de olika hyllorna så att familjemedlemmar och vänner kan ställa tillbaka det de använt på rätt plats.
  8. Märk även korgar för att underlätta underhållet av ordningen.
  9. Genom att fästa en raderbar tavla på insidan av skåp- eller skafferidörren kan man lätt göra noteringar om vad som behövs fyllas på och vad som snart bör användas.
  10. Använd golvytan för stora förpackningar av husdjursmat, drycker eller hushållspapper. En lättrörlig behållare på hjul för kan vara en bra lösning för husdjursfoder. Se till att den har ett lock som sluter tätt för att hålla ohyra och husdjur ute.

Det är allt! Med ett väl organiserat skafferi kan du tillbringa mer tid med familj och för andra aktiviteter, minska stress och även spara en slant.