Hur förbereder man flytten bäst?

flytta med barn

Fråga vem som helst, vilket är det värsta du kan måsta göra i hela världen? Ett av de mest populära svaren är nog att flytta från ett boende till ett annat. För ja, det är en väldigt stressig, tidskrävande och även dyr sak att utföra och det går sällan exakt som man tänkt sig och planerat.

Du kan få höra en hel del historier från folk som liknar en mardröm då de anlitat en flyttfirma, men det finns fortfarande mängder med väl ansedda, pålitliga och hjälpsamma flyttfirmor i branschen. Allt som behövs är riktig efterforskning och tålamod för att hitta den bästa flyttfirman för dig.

Utöver att anlita en flyttfirma så finns det också många andra förberedelser du måste ta itu med för en så enkel, effektiv och snabb flytt som möjligt. Att flytta handlar inte bara om att trycka ner dina saker i lådor och ge dem till flyttarna. Nej, det kräver en hel del planering, ett förutseende tänk och god tidsplanering.

Så förbereder du för din flytt

Det finns många frågor man måste ställa sig innan flyttdagen. Fungerar hissarna (om det finns sådana)? Kommer någon annan och hjälper dig utöver flyttarbetarna? Har du nog med flyttmaterial? Är alla kontrakt stängda? Dessa frågor är viktiga att ställa sig. Här följer några ytterligare tips för att göra ditt liv lite enklare när du ska flytta.

Efterforskning & Referenser

Välj inte bara en flyttfirma slumpvis från internet eller i gula sidorna. Gör istället detta jobb ordentligt, kolla efter websidor som samlar omdömen och recensioner av flyttfirmor och be om rekommendationer från familj, vänner och kolleger. Detta sparar dig tid, pengar och den där stora huvudvärken som kan inställa sig på flyttdagen.

Inventering

Skriv ner allt du äger en månad innan flytten, gör en så kallad inventering, och uppskatta därefter hur många flyttlådor, väskor och flyttmaterial du kommer att behöva. Detta hjälper dig att förbereda flyttdagen och ger dig en bild av hur många flyttare du behöver och vad allt kommer att kosta.

Packning

Tro det eller inte, men packningsdelen är kanske den lättaste delen av hela flytten. Det är att packa upp som är det svåraste. Medan du packar ner dina böcker, tallrikar och övriga saker skriv på lådorna vad de innehåller och vilket rum de ska till såsom köket, vardagsrummet, sovrummet etc. Då kan flyttarna ställa dem där på den nya adressen.

Här kommer några tips för packningen:

  • Packa aldrig lådorna för fulla
  • Använd bubbelplast för ömtåliga saker
  • Packa ner rum för rum istället för att blanda i lådorna
  • Märk lådorna väl
  • Se till att du har en låda för det viktigaste vid sidan om såsom toalettartiklar, viktiga dokument och smycken

Information

När du har valt flyttfirma och gjort din inventering så ge flyttfirman all information de behöver. Var inte vag och säg att du har några lådor, nått bord och bara en liten trappa hemma utan berätta hur många lådor du har, hur många bokhyllor och hur många trappor.

Börja flytta småsaker

För att hålla planeringen, budgeten och se till att inget blir borttappat så börja att flytta småsaker i förväg till ditt nya hem om du kan. Det behöver inte vara matsalsbordet eller en bokhylla, men kanske personliga dokument, kökssaker, badrumsartiklar och de saker som du eventuellt kan ha köpt nya för ditt nya hem.